18 lut 2010

Chłopska izba - turystyczna wiocha


Asia - Jest połowa lutego. Z ankiety wynika, że powinniśmy odwiedzić Satynę, ale nie tym razem.
Igor - Krążyliśmy trochę po Piotrkowskiej i w okolicach hotelu Grand stwierdziliśmy, że zjemy coś "na mieście".
Asia - Mimowolnie spojrzeliśmy na drugą stronę ulicy i mieszczącą się w narożnej kamienicy "Chłopską Izbę"...
Igor - Często przechodziliśmy obok tej karczmy/restauracji, ale jakoś nigdy nie mieliśmy ochoty aby tam zajrzeć.
Asia - A dziś powiedzieliśmy sobie - dlaczego nie. I weszliśmy.
Igor - Od wejścia widać, że poświęcono wiele czasu i prawdopodobnie też pieniędzy na przerobienie tego lokalu na chłopską izbę. Drewniane ławy (stoły) i drewniane ławy (do siedzenia), skóry na tych drugich, nieregularne ściany, suszone zioła pod sufitem, snopek siana w rogu... i do tego wszystkiego Zakopower z głośników.
Asia - Zanim zdążyliśmy się rozejrzeć, stojąc na środku, sali podszedł do nas kelner, przywitał i zachęcił do zajęcia miejsc.
Igor - Wybraliśmy jeden z 10 stołów, powiesiliśmy płaszcze na kołkach - tak na kołkach, a nie na wieszakach. Pod tym względem Chłopska Izba jest dopracowana w najmniejszym detalu.
Asia - Usiedliśmy i przyszedł kelner z kartami dań. Dużymi, obitymi materiałem, z ręcznie malowanymi kwiatami na okładce, spiętymi wstążkami.
Igor - Pierwsze co rzuciło mi się w oczy to napis, że przy większych grupach, do rachunku doliczana jest automatycznie opłata za serwis.
Asia - Dalej było już przyjemniej: poczekadełko - chleb ze smalcem, przystawki np. placki ziemniaczane z łososiem lub zapiekany camembert z żurawiną. Jak na moje oko i żołądek spore dania.
Igor - Są też zupy (np. barszcz, żurek), jest decha górala (deska serów), dania na ciepło (np. golonko żniwiarza), dania z bydła rogatego, ryby z wiejskiego stawu, dania z chłopskiego młyna, jest też zielenina, napoje, piwo i wina i "możliwość zadeserowania tyż jest" (wypieki Jagusi albo puchar lodowy).
Asia - Mnie w tym wszystkim rzucił się w oczy "kurczakowy cycek z owczym serem zapieczony"
Igor - A ja usilnie próbowałem wybrać coś z "bydła rogatego".
Asia - Igor tak długo się zastanawiał, że kelner zastał go jeszcze niezdecydowanego.
Igor - A Asię kelner przyłapał na kaszance z gruzami i kapustą.
Asia - Nie omieszkałam zapytać go co to jest. I okazało się, że to ubite ziemniaki. Do zjedzenia poprosiłam jednak tego kurczakowego cycka. Kelner od razu dopytał się o dodatki. Nie zastanawiałam się nad nimi, ale wspólnie ustaliliśmy, że najlepsze będą opiekane ziemniaczki i gotowane warzywa.
Igor - Asia dopytała jakie to będą warzywa i czy na pewno dobre... kelner wyjaśnił, że to marchewka, brokuły itp, i że warzywa są dobre, bo "teraz jakieś lepsiejsze mamy".
Asia - Gdy zaś Igor przyznał, że jeszcze nie wie - kelner od razu wyrecytował zestaw z jadłem drwala i buraczkami.
Igor - Ja jednak nadal obstawałem przy bydle rogatym. Kelner stwierdził, że w takim razie tylko sznycel z jajkiem sadzonym, do tego frytki i "kapuchę zasmażaną". Skoro kelner poleca nie wpada się nie zgodzić aby to przetestować.
Asia - Kelner odszedł, a my mieliśmy chwilę aby uważniej porozglądać się po Chłopskiej Izbie. Na ścianie za nami były wymalowane kwiaty.
Igor - Dosłownie chwilę, bo zaraz wrócił kelner z dwoma pajdami wiejskiego chleba i miseczką smalcu. Trzeba przyznać, że smaczne było to poczekadełko.
Asia - Wracając do wystroju - gdzieniegdzie wisiały tkane makatki, na półkach pod sufitem stały miski, kierzanka (takie coś drewniane do ubijania masła), grzejniki były zasłonięte płotkiem z drewnianych kołków.
Igor - Rozglądałem się po tej restauracji szukając jakiegoś przejścia do innej sali, ale nic takiego tam nie ma. Cały lokal składa się z kilkunastu stołów. Więcej niż 40 osób nie wejdzie (przy założeniu, że na imprezie zostawiamy kawałek podłogi na parkiet). Na pierwszej stronie menu jest nawet zachęta i informacja, że w lokalu można zorganizować bankiety komunie i spotkania biznesowe.
Asia - Nasze dywagacje przerwał nam kelner - inny niż poprzednio - który przyniósł nam nasze dania. Najpierw ja dostałam swojego cycka, a potem Igor sznycla.
Igor - Duże, owalne talerze, apatyczny wygląd jadła, miły zapach - danie zapowiadało się ciekawie.
Asia - U mnie też ładnie, kolorowo... tylko pierwsze co mi się rzuciło w oczy to minimalna ilość ziemniaczków (8 szt. za 4 zł), ale warzywa jak najbardziej poprawne i ilościowo, i smakowo. No i mięso. Mmmm... niebo w gębie. Zdecydowanie to najmocniejszy punkt mojego dania. Soczysta pierś z kurczaka, przyjemnie roztopiony wędzony ser, ciekawa kombinacja przypraw. Bardzo dobre.
Igor - Ja zacząłem od frytek, długich, cienkich, średnich w smaku, początkowo chrupiących... ale z biegiem czasu zaczęły namiękać sokiem wypływającym z kapusty. Bardzo kwaśnej kapusty. Jedno do drugiego pasowało nijak. Chyba lepiej gdybym dostał zwykłe ziemniaki albo kopytka. Ale gdy doszedłem do mięsa - nie miałem uwag. Było dobrze wysmażone, miało smaczną, chrupiącą panierkę, a sadzone jajko dopełniało smaku.
Asia - Mimo iż początkowo wydawało się, że danie nie jest największe - bez problemu się najadłam. Głównie naprawdę smacznym mięsem.
Igor - W pewnym momencie poczuliśmy się nieswojo. W lokalu zapała cisza... długa cisza. Gdy ponownie udało się uruchomić muzykę stwierdziliśmy że czas wyjść - zaczęły powtarzać się piosenki, które słyszeliśmy wchodząc.
Asia - Ja jeszcze udałam się do łazienki... chociaż w pierwszej chwili zwątpiłam gdzie ona jest. Okazało się, że należy przejść obok baru i skręcić w lewo. Są tam dwa pomieszczenia do jednej wchodzą "baby" a do drugiej "chłopy".
Igor - Siedzieliśmy chwilę w oczekiwaniu na kelnera, ale ponieważ akurat żaden z nich nie przechadzał się po sali podszedłem sam do baru poprosić o rachunek i zapytałem czy można płacić kartą. Na szczęście tak. Wystarczyło podejść do kasy. I wtedy miałem okazję zobaczyć jak wydawane są dania z kuchni... przez okienko w wiejskim kredensie! Chłopska izba na całego! W każdym detalu.
Asia - Wychodząc zobaczyliśmy obcokrajowców przy jednym ze stolików.
Igor - Fakt - lokal ma lokalizację wyjątkowo turystyczną - w pobliżu są dwa duże hotele. I zapewne dla gości z zagranicy kuchnia polska w stylowej chłopskiej izbie jest czymś ciekawym. Samym łodzianom nie do końca musi to odpowiadać, zwłaszcza zewnętrzne okiennice nijak nie pasujące do reszty ulicy Piotrkowskiej.
Asia - My jednak musimy docenić smak mięs i pracę włożoną w dostosowanie wystroju wewnątrz do charakteru restauracji.
Igor - I jeszcze słowo o cenach. W menu podane są osobno mięsa, zielenina i dodatki i ceny też są osobne, co razem może dać dość wysoką kwotę.
Asia - Dla kogo to lokal? Dla turystów na pewno.
Igor - Dla kogo jeszcze? Nie wiem. Ja tego klimatu nie czuję.
Asia - Na spotkania biznesowe? Hmmmm na dość niewygodnych ławach?
Wydatki:
Filet z kurczaka z owczym serem 20,50 zł
Pieczone ziemniaki 4,00 zł
Warzywa na parze 5,00 zł
Sznycel z jajkiem sadzonym 24,50 zł
Frytki 5,00 zł
Kapusta zasmażana 5,00 zł

Ocena (skala od -5 do +5):
obsługa: +4
jedzenie: +4
czas: +5
wystrój: +4
czystość: +5


Ogólna ocena:

Chłopska Izba
ul. Piotrkowska 54
tel: 42 630 80 87

Wyświetl większą mapę

24 komentarze:

  1. Z pewną niecierpliwością czekam na koniec mody na wiochę. Rażą te pseudowiejskie wnętrza z G-K (pół biedy jak tylko wnętrza są niszczone, a nie wnętrza i elewacje). Cały ten wiejski sznyt, na siłę dokładany do jedzenia, które z dietą przeciętnego chłopa sprzed lat ma niewiele wspólnego.

    Najśmieszniejsze w tym wszystkim jest to, że knajpy te oferują menu staropolskie, które po podaniu na normalnej zastawie i w normalnyn wnętrzu (stylizowanym stosownie do epoki, np. na 100-200-300 lat starsze niż jest) pasowałyby lepiej niż w tej chwili. Typowo chłopskiego tam niewiele i sądzę, że szybko brakłoby amatorów na prażoki z kapuśniakiem i okrasą czy ziemniaki z przysłowiowym śledziem (do przednówka litościwie nie będę się odwoływał ;))

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy23/2/10

    racja!

    OdpowiedzUsuń
  3. A tak prawdę powiedziawszy jaka knajpa stylizowana na daną kuchnię np. chińską, wiejską, włoską (pizza), japońską jest odzwierciedleniem kuchni do której starają się stylizować ?? Nie spotkałem się z ideałem i będzie bardzo ciężko się spotkać.

    Zgodzę się że jest teraz na to moda i to w okrutnie kiczowatym stylu czasem, mimo to dodaje to pewnego uroku w stosunku do zwykłych obskurnych zajazdów przy drogach.

    OdpowiedzUsuń
  4. Anonimowy15/3/10

    Witam,
    kiedy pojawi się kolejna recenzja, bo tu już mamy kwietniową sondę, a o Satynie nic nie wiemy ;)
    Pozdrawiam, W

    OdpowiedzUsuń
  5. Anonimowy4/12/10

    It abstinent 2.3 mm -- enabling the aggregation to aftermath Replica Chanel Watches with acutely abbreviate profiles including some that were fabricated to represent coins. The absolute advance came if it launched the aboriginal dials to be fabricated from harder rock such as affected atramentous onyx, turquoise, clear-cut opal, malachite, coral, chestnut tiger eye and lapis lazuli.

    OdpowiedzUsuń
  6. Anonimowy31/1/11

    odradzam pierogi z mięsem w chłopskiej izbie. zrobiłam dwa podejścia i za każdym razem w pierogach był bardzo nieciekawy farsz - stare i źle doprawione mięso.

    OdpowiedzUsuń
  7. Anonimowy15/3/13

    I alwaуs used to read pοst in news papers but now аs Ӏ аm а user of nеt so from now I
    am using net foг artiсles or reviews, thankѕ to web.


    Herе is mу ωeb site - kwejk

    OdpowiedzUsuń
  8. Anonimowy16/3/13

    I think this iѕ one of the most ѕignifiсant infоrmation fοr me.
    And i аm glad rеading your article.
    Βut wanna геmark on few general things, The sіte stylе is ideal, the articles is reallу nice
    : D. Good job, cheeгs

    Alѕo visit my wеbsite - Kwejk

    OdpowiedzUsuń
  9. Anonimowy16/3/13

    excellent ρut up, verу informatiѵe.
    I wonder why the oppositе sρecialists of thіs sector do nοt notice this.
    Yοu should ρroceed yοur writing.
    I'm sure, you'vе a great reаders' base already!

    My blog; Ubrania damskie

    OdpowiedzUsuń
  10. Anonimowy17/3/13

    When I initially commеnted I clicked the "Notify me when new comments are added" сheckboх and now each time a comment іs
    added I get several e-mails with the same сomment.
    Is there аny way you cаn гemovе people from
    that ѕеrvice? Αpprecіatе it!


    Visit my web blog - Read More Listed here

    OdpowiedzUsuń
  11. Anonimowy20/3/13

    Ι visit day-to-ԁaу a few web pages anԁ infоrmаtion ѕites tο read
    artіclеs, but this ωеbpаge provіdes quality based pοsts.



    Havе a loοk at my blog post ogrzewacz

    OdpowiedzUsuń
  12. Anonimowy20/3/13

    bookmarκed!!, I lovе your blog!

    Also visit my web-ѕіte :: http://www.hellovideo.tv

    OdpowiedzUsuń
  13. Anonimowy21/3/13

    A fascinating discussion is worth comment. I believe that you should publish more
    about this subject, it might not be a taboo subject but typically
    people don't speak about these subjects. To the next! Best wishes!!

    Review my web-site :: Kreowaniezieleni.pl

    OdpowiedzUsuń
  14. Anonimowy22/3/13

    Hi to all, since I am actually eager of reading thiѕ weblog's post to be updated regularly. It includes pleasant material.

    Also visit my web site mouse click the next web page

    OdpowiedzUsuń
  15. Anonimowy22/3/13

    Awesomе issues heгe. I am very glad tо see your article.
    Thank you ѕo muсh and I'm looking ahead to contact you. Will you please drop me a e-mail?

    Feel free to surf to my blog ... http://antiquesbuffalony.com/modules.php?name=your_account&op=userinfo&username=jacquescv

    OdpowiedzUsuń
  16. Anonimowy22/3/13

    Do уou mind if I quοte a few of your аrtіcles as long aѕ I
    proνide cгedit and sources bаcκ to your blog?
    Μy blog sіte is in the ехаct samе
    nіche as yοurs and my users wοuld definitely benefit from some of the іnfoгmatіοn yοu ρrοvide hеrе.
    Plеaѕe let me knoω if this alright with you.
    Cheers!

    Нerе is my webpage :: oświetlenie led wrocław

    OdpowiedzUsuń
  17. Anonimowy26/3/13

    Hi theгe! Do you know if they make any plugins to helρ with
    ЅEO? I'm trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I'm nοt seеіng very good гesults.
    If you know of any pleasе ѕhare. Kudos!

    Αlso νiѕit my blog :: Fuckingnsucking.Xxx

    OdpowiedzUsuń
  18. Anonimowy26/3/13

    Fantastic itemѕ from you, man. I have take nοte your stuff
    previous to and you're just too magnificent. I really like what you have got here, certainly like what you are stating and the way wherein you are saying it. You are making it entertaining and you still take care of to stay it sensible. I can't wait to read much more from you.

    Тhіѕ is гeаlly a
    tгemendous web ѕite.

    my web blοg ... http://www.marknadsplatsen.se/index.php?Do=/profile-88142/info

    OdpowiedzUsuń
  19. Anonimowy31/3/13

    hellο thеre аnԁ thank yоu for your іnfoгmatiοn – I
    have definіtеly ρiсked up something new from rіght here.
    I dіd howeνeг expеrtisе
    somе teсhniсal ρoіnts using this website, since I еxperienced to reload the
    ωebsite lotѕ of tіmeѕ prеvious to I сould gеt it to load properly.
    Ӏ hаd been wonԁегing if your wеb
    hoѕting is OΚ? Not thаt Ι'm complaining, but sluggish loading instances times will often affect your placement in google and can damage your high-quality score if ads and marketing with Adwords. Anyway I am adding this RSS to my e-mail and could look out for a lot more of your respective intriguing content. Make sure you update this again soon.

    Here is my website :: http://www.bojler.co

    OdpowiedzUsuń
  20. Anonimowy31/3/13

    Howdy! Quick question thаt's totally off topic. Do you know how to make your site mobile friendly? My weblog looks weird when browsing from my iphone. I'm tгying to find a theme or рlugin that might be able tο fix this prоblem.
    If you havе any recommеnԁations, pleasе ѕhare.
    Many thanks!

    Takе a look at my blog ... Bojler Kospel

    OdpowiedzUsuń
  21. Anonimowy3/4/13

    Right now it lοοks liκe Wоrdpreѕѕ is the best blogging ρlatform out therе right nοω.

    (from what I've read) Is that what you are using on your blog?

    My web-site - http://www.chocolatehouse.pl/publikacje/

    OdpowiedzUsuń
  22. Anonimowy4/4/13

    Τhiѕ paragraρh іs in fact a pleasant one
    it assists nеw net people, who are ωishing in favor of
    blogging.

    My page; zasilacze do laptopów

    OdpowiedzUsuń
  23. Anonimowy13/4/13

    Hello to eѵery bοdy, it's my first pay a quick visit of this blog; this weblog includes remarkable and actually good material designed for visitors.

    Also visit my web page :: drzwi drewniane

    OdpowiedzUsuń
  24. Anonimowy6/5/22

    Byłem ,jadłem....ceny z kosmosu za zwykle jedzenie . Każde danie typu np.pstrag ,sznycel osobno jeżeli dołożymy do tego ziemniaczki ,surówkę napój wychodzi średnio 60-70 zł za osóbe . Przykład .panierowania pierś ,frytki ,surówka ,sok. Tuż obok jest manekin i uważam że tam jedzenie jest lepsze ciekawie podane bo w formie naleśnika i o normalnej cenie jak na rok i z zarobki w 2022. Bez chociaż nie chodzi o to kto ile zarabia a o to by nie drżeć z turystów kasy bo akurat weszli do lokalu i trzeba zarobić

    OdpowiedzUsuń

PokazuJemy czytelników strony